Mobilszoftverek

A mobilszoftverek területén arra törekedtünk, hogy minden elérhető mobil szoftverplatformon erős kompetenciát és kutatói bázist építsünk ki. A tudományos közösséget éppen foglalkoztató, illetve jövőbe mutató műszaki megoldások kutatása és fejlesztése a platformok széles fedésének köszönhetően párhuzamosan történik (pl. elosztott, peer-to-peer információ-visszakeresés, energiagazdálkodási kérdések, szociális háló alapú alkalmazások elvi matematikai és megvalósításbeli kérdései stb.). Az alábbiakban olyan megoldásokat, projekteket említünk meg, melyek bizonyítják az érintett területeken való kompetenciáinkat.

Symella

A Symella egy szabad (nyílt forráskódú) Gnutella fájlmegosztó kliens Symbian mobil telefonok számára. Jelenleg az S60 második és harmadik kiadású platformjával rendelkező mobil telefonokon futtatható az alkalmazás

A Symella többszálú letöltést támogat, ami azt jelenti, hogy ha egyszerre több felhasználó rendelkezik egy adott fájllal, akkor a Symella különböző helyekről egyszerre tudja letölteni a kívánt fájl.

SymTorrent

A SymTorrent az első ingyenes (nyílt forráskód), teljes funkcionalitással rendelkező komplett Bit Torrent kliens alkalmazást Symbian operációs rendszerre. Támogatja több torrent fájl letöltését egyszerre, képes mind le- és feltöltésre egyaránt, és el tudja menteni a befejezetlen torrentek státuszát, ezáltal lehetővé téve az alkalmazás újraindítása után a művelet folytatását. Számos statisztikai adat megjelenítése mellett az egyes le- és feltöltések státusza is figyelemmel kísérhető.

NHome

Az NHome a Nokia Raccoon mobil web szerver projektjén alapuló személyi mobil honlap. Bármely Symbian alapú telefonon telepíthető. Ezután egy mobil honlap generálódik autómatikusan a telefonon tárolt információk alapján. Lehetőség van ezen kívül új tartalmak készítésére, melyeket más felhasználók valós időben elérhetnek. Ilyenek lehetnek pl. blog bejegyzések, képek stb.

SmartWeb

A cél a webes tartalom adaptációja mobil eszközök számára. A web oldalak mobil eszközön történő hatékony megjelenítése összetett feladat. A nehézség abból adódik, hogy a web oldalak kialakítása a PC-nek kedvez. Az asztali számítógépek böngészőjéből érjük el őket, amelyek, ellentétben a mobil eszközökkel, nagy képernyővel, gyors és olcsó internet eléréssel, nagy memória kapacitással és gyors processzorral rendelkeznek.

A SmartWeb egy .NET alatt fejlesztett proxy alapú megoldás, amely a komplex web oldalakat olyan formára transzformálja, hogy azok alkalmazkodni tudnak a mobil eszközök képességeihez.

MeetYouThere

A Myth egy kutatási és fejlesztési projekt a Mobilszoftverek területén és része a „HeyYouThere" nevű elhelyezkedés alapú mobil alkalmazás sorozatnak. A projekt célja, hogy egy Symbian alapú, GPS képes mobil telefonokra alkalmazást fejlesszen, amely a felhasználóinak találkozási helyszíneket ajánl. Amikor két felhasználó megbeszél egy találkozót, az alkalmazás segít nekik megfelelő találkozási hely találásában azáltal, hogy számos lehetőséget felvázol. A felkínált lehetőség egyrészt tartalmazza a helyszínt, az időpontot, és az optimális találkozó valószínűségét az adott paraméterek mellett. Az adatok - az idő, a tartózkodási hely - a felhasználó utazási szokásai alapján kerülnek kiértékelésre. Az információkat az alkalmazás a beépített vagy a csatlakoztatott GPS eszköz segítségével folyamatosan gyűjti, és a telefon adatbázisában tárolja.

Mobile DHT

A mobil Kademlia egy Kademlia protokoll implementáció Symbian operációs rendszerre. Kademlia egy elosztott hash tábla: egy olyan peer-to-peer rendszer, amelynek célja <kulcs, érték> párosok teljesen elosztott és skálázható módon való tárolása anélkül, hogy a működéshez szükség lenne egy központi szerverre.

Smiwle

Smiwle egy innovatív mobil szociális háló szoftver, amelyet a Nokia WidSets platformjára fejlesztettek. Smiwle egy új és igen emberbarát formáját biztosítja a szociális hálók használatához.

MobSensor

A MobSensor egy mozgás- és hangérzékelő alkalmazás Java-képes mobiltelefonokra. Az alapelv, hogy minél jobban kihasználjuk a mobil eszközökben rejlő lehetőségeket. A mozgásérzékelés a telefon kameráját, míg a hangérzékelés a mikrofont használja és valós időben képes detektálni az eseményeket.

Ezen felül az alkalmazás kihasználja a mobiltelefonok vezeték nélküli technológiáit. A riasztásokat képes SMS/MMS/http kérés formájában jelezni és a riasztást kiváltó eseményt (kép/hangminta) elküldeni. Továbbá lehetőséget biztosít ad-hoc érzékelő hálózat létrehozására több készüléket felhasználva.

AndGuard

Az AndGuard egy kutatási project, ami a MobSensor-ban definiált funkciókat valósítja meg Android platformon. Az Android alapú készülékek általában fejlett hardware (processzor) képességekkel rendelkeznek, így a kutatás keretében hatékonyabb mozgásérzékelő algoritmusokat is meg tudtunk valósítani például a háttérzaj kiszűrésével.

MobTorrent

A MobTorrent egy teljes értékű BitTorrent kliens Java ME platformra egyszerűbb, középkategóriás telefonok számára. Az alkalmazás támogatja a fel/letöltést, valamint a modernebb protokoll kiegészítéseket. A felhasználói felületen nyomon követhetjük a le/feltöltések sebességét, valamint a kliens állapotát.

AndTorrent

Az AndTorrent egy Google Android alapú BitTorrent kliens. Az új Android platform számos újítással rendelkezik, melyeket egy BitTorrent kliensben kihasználhatunk (például értesítések). Ezen felül a platform és a készülékek képességei lehetővé teszik, hogy egy még hatékonyabb és gyorsabb klienst készítsünk az egyszerű kezelés szem előtt tartása mellett.

FindFriends

A FindFriends egy kísérleti helymeghatározás alapú közösségi hálózat megoldás. A rendszer a megszokott közösségi hálózati funkciókon kívül lehetővé teszi, hogy lekérdezhessük melyik partnerünk van a közelben, illetve térképen megtekinthetjük a partnereink jelenlegi helyzetét, valamint a tőlünk való távolságukat.

CMP (Common Mobile Platform)

A CMP projekt feladata egy olyan megoldás kidolgozása, mely lehetővé teszi, hogy egy mobil alkalmazást egyszer definiáljunk egy egyszerű modellel, vagy XML leírással és ez alapján lehetővé válik konkrét alkalmazások generálása különféle mobil platformokra.

A megoldás jelenleg a Symbian, Java ME és Windows Mobile platfromokat tartalmazza, de a kutatást már foglalkozik az iPhone és Android platformokkal is.

Energiahatékony mobil P2P protokollok

A projekt célja energiatakarékos mobil Peer-to-peer protokollok kifejlesztése. Jelenleg két szálon fut a kutatás: az elosztott hash táblák, valamint a fájl-cserélés (pl. BitTorrent) terén. A projektek közös jellemzője, hogy szoftveres oldalról próbáljuk optimalizálni az energiafogyasztást. A jelenleg már elkészült ún. BurstTorrent protokoll demonstrálja, hogy csupán az adatátvitel börsztösítésével jelentős energia megtakarítást lehet elérni adatátvitel során.